HPV DNA ANALİZİ

HPV DNA ANALİZİ

HUMAN PAPİLLOMA VİRUSU (HPV)

HPV (Human papilomavirus) virüsü, sıklıkla cinsel yolla bulasabilen ve kadınlarda genital siğil, rahim ağzı ve vajina kanserine yol açabilen bir virüstür.  HPV enfeksiyonu geçiren kadınların rahim ağzı kanserine yakalanma riski yaklaşık 200 kat artmaktadır. Vücudun değişik yerlerinde siğil (kondilom), hücre çoğalması ve kansere neden olabilir. HPV (Human Papillomavirus), hem erkek hem de kadınları etkileyen yaygın bir virüstür. Virüsün 100’den fazla türü vardır. Bu virüsün çoğu türü zararsızdır, hiçbir belirtiye neden olmaz. Belirli HPV tipleri el ve ayaklarda yaygın siğillere neden olabilir. Ayrıca bazı tipleri baş-boyun kanserlerinin gelişmesinde etkilidir. HPV hem kadın hem de erkekte genital bölge kanserlerine yol açabilir. Genital bölgeyi etkileyen yaklasık 40 HPV türü vardır. Insanların %80 kadarı yaşamları boyunca en az bir genital tip virüs ile enfekte olmaktadır. Genital temas içeren herhangi bir cinsel aktivitesi olan herkes genital HPV’ye yakalanabilir.

Genital HPV tipleri ;

Yüksek riskli (tip 16, 18, 26, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73, 82)
Olası yüksek risk (tip 53, 66)
Düsük riskli (tip 6 ve 11)
“Yüksek riskli” tipler rahim ağzı (serviks) kanserine ve bazı vajinal, vulval ve anal kansere neden olabilir. “Düşük riskli” tipler genital siğillere neden olabilir.


HPV Nasıl Bulaşır?

HPV, ciltten cilde temas ile bulaşır. Virüs olan biriyle yapılan vajinal, anal veya oral seks sonucu virüs bulaşabilir. Enfekte bir kisinin penis, testis, vajina veya dış genital bölgesi ile temas sonucu bulaşabilir. Bu virüs o kadar yaygındır ki, neredeyse tüm erkekler ve kadınlar hayatlarının bir noktasında onu alırlar. HPV bulaşmış bir kisi, hiçbir belirti veya semptom yaşamıyor olsa da virüsü bulaştırabilir. Enfekte olduktan yıllar sonra semptomlar ortaya çıkabilir ve bu tip durumlarda ilk ne zaman enfekte oldugunu bulmak zorlaşır.

HPV Virüsü Tuvaletten Bulaşır mı?

HPV temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır ve sadece cinsel ilişkiyle bulasmaz. Umumi tuvaletler, hamam ve saunalar da bu virüsün bulaşabileceği yerlerdir. Ayrıca ortak kullanılan havlulardan da bulaşır.

HPV Belirtileri Nelerdir?

Ne yazık ki, çoğu insanda yüksek riskli bir HPV türü, ciddi sağlık sorunlarına neden olana kadar hiçbir enfeksiyon belirtisi göstermeyebilir. Bu yüzden düzenli kontroller çok önemlidir.

Kadınlarda HPV Enfeksiyonu Belirtileri

Erkeklerde olduğu gibi, kadınlarda da virüs genellikle belirti vermez. Bununla birlikte, bazı durumlarda HPV enfeksiyonu devam eder ve genital siğillere, deri siğillerine veya uterus serviks hücrelerinde kanser öncesi değişikliklere yol açabilir.

  • Siğil sebebiyle cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilebilir.
  • Üretradaki siğiller idrar yaparken yanmaya sebep olabilir.
  • Kanserlere, genital siğillere ve deri siğillerine neden olan HPV tipleri farklıdır.

HPV enfeksiyonuna karsı asılanmak sizi serviks kanserinden koruyabilir. Aşılanmamış kişiler için çoğu rahim ağzı kanseri vakası, genellikle siğillere neden olmayan virüsler kaynaklanır, bu nedenle kadınlar çoğu kez enfekte olduklarını fark etmezler. Rahim ağzı kanserinin erken evreleri tipik olarak hiçbir belirti veya semptom göstermez. Zamanla, belirli virüslerin tekrarlanan enfeksiyonu prekanseröz lezyonlara yol açabilir. Tedavi edilmezse, bu lezyonlar kanserli hale gelebilir. Bu nedenle, kadınların serviks kanserine yol açabilecek prekanseröz degisiklikleri saptayabilen Pap smear testini düzenli olarak yaptırmaları çok önemlidir.

Erkeklerde HPV Enfeksiyonu Belirtileri

  • HPV enfeksiyonu genellikle erkeklerde herhangi bir belirti göstermez, ancak bazı virüs tipleri genital siğillere yol açabilir.
  • Daha az sıklıkla, belirli tipte HPV enfeksiyonlarının, erkeklerde penis veya anüs kanserine yol açtığı bilinmektedir.
  • HPV enfeksiyonunun neden olabileceği diğer kanserler arasında, dilin tabanı ve bademciklerin de dahil oldugu bogaz kanseri (orofaringeal kanser) bulunur.
  • Tipik cilt siğilleri, HPV enfeksiyonunun diğer belirtileridir, ancak cilt siğillerine neden olan HPV tipleri, kansere veya genital siğillere neden olanlarla aynı değildir.